В новините
 
21.12.2007 04:58   Новината е видяна 6407 пъти
Бургаският балет откри нова сцена в Къркларели

Областният управител Хюсеин Авни Джош изгледа спектакъла и лично поздрави българските артисти


“Навсякъде по света балетистите се поздравяват с първия сняг. Този своеобразен международен празник е интересен и защото се случва в различни дни, още от времето на Чайковски е, когато написва “Лешникотрошачката”, ми каза Недко Георгиев, като пресичахме границата на Малко Търново миналата събота. Цяла Странджа в най-южните й части ни въвлече в магията на истинска бяла приказка – заскрежените дървета и волните снежинки създаваха невероятно усещане за ефирност, каквото неведнъж сме изпитвали, гледайки танцуващи балерини.
На 45 км от границата, за Къркларели се беше запътила балетната трупа на Оперно-филхармоничното дружество със специалната покана на областния управител Хюсеин Авни Джош. Бургаските балетисти първи стъпиха на модерната сцена в 70-хилядния турски град и така влязоха в историята на Културния център като първата трупа, изнесла спектакъл там. Знаменателен е и фактът, че именно българите вдигнаха завесата на тържествата в турския град, посветени на 84-годишнина от създаването на републиката. А като се има предвид, че само след няколко дни започва религиозният празник Коч байрям, не остана и грам съмнение - настроението стигна високи параметри.
“Любовна магия” от Мануел де Файя, фрагменти от “Валсът...” от Равел и второ действие на “Лешникотрошачката” от Чайковски – всичко под авторството на главния балетмайстор Хикмет Мехмедов, възпламени публиката, която изрази по различен начин чувствителността си. Областният управител Хюсеин Авни Джош, придружаван от чаровните си дъщери, засвидетелства с присъствие желанието си да заздрави културните връзки между Къркларели и Бургас. От сцената той поздрави българските артисти, благодари им за хубавото настроение и ги отрупа с подаръци местно производство – знак за цъфтящата лека промишленост в областта. Кметът Джаавит Чалаян, началникът на полицията, депутати бяха сред официалните зрители в модерната зала, пригодена да бъде и кино.

the full story:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2018

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |