В новините
 
22.10.2005 08:32   Новината е видяна 2782 пъти
Амазонка пресъхва
От края на месец октомври, Амазонка – реката с най-голям дебит на планетата, достигна най-ниското си ниво от 35 години при станцията Икитос в Перу, съобщават световните агенции.


Причината за пресъхването са опустошените от пожар хиляди хектари от горите на Боливия и Перу през септември. Това наруши значително режима на дъждовете в областта на Амазонка. Пресъхването на реката ще застраши редки животински видове, като “бото” – вид малък делфин, обитаващ сладководни реки, и ламантина – воден бозайник.

Обичайната дълбочина на водите на реката е 70 метра, но сега тя е намаляла със седем метра и десет сантиметра. Въпреки че дебитът на реката спада, количеството на наносите нараства парадоксално – през 2001 г. то е 896 милиона тона годишно, а през 2003 г. – над 1 милиард. Учените все още не могат да дадат категоричен отговор на въпроса дали нивото на Амазонка зависи от температурата на водната повърхност на Тихия и Атлантическия океан.







Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |